تاریخچه ساخت گیربکس خودرو
تاریخچه ساخت گیربکس
گیربکس به زبان فارسی جعبه دنده نامیده می شود در اصطلاح یکی از ابزارهای انتقال قدرت می باشد که در میان تولیدکننده توان و مصرف کننده توان قرار می گیرد . وظیفه گیربکس ایجاد تغییر سرعت در بخش های مختلف صنعتی است که این ماشین ها سر راه وسایل صنعتی قرار می گیرند که می توان با تغییر دادن سرعت توسط اجزا داخل گیربکس ، گشتاور مورد نیاز را بدست آورد .
گیربکس ها در دو دسته تولید می شوند:
۱. گیربکس های کاهش دهنده : اکثر گیربکس ها در این دسته می باشند . این دسته از گیربکس ها بین محرک و متحرک قرار دارند و دور مورد نظر را تامین می کند .
۲. گیربکس های افزایش دهنده : در بعضی از صنعت های تولید انرٔژی به گیربکس های افزایش دهنده با دور بالا نیاز دارند .
شما برای تعمیر انواع گیربکس های اتوماتیک می توانید به تعمیرگاه تخصصی مستر گیربکس مراجعه کنید
انواع گیربکس صنعتی
گیربکس های صنعتی انواع مختلفی هستند و در بازار با اسم های متفاوتی شناخته می شوند که بعضی از آن هاعبارتند از :
۱. گیربکس حلزونی
رایج ترین و پر استفاده ترین نوع گیربکس در صنعت گیربکس حلزونی است . این نوع از گیربکس ها از یک ماردون فولادی که سخت کاری پیوسته شده و سنگ خورده تشکیل شده است و یک چرخنده حلزونی از جنس برنز است . گیربکس حلزونی کار خود را از این دو قطعه تامین می کند . گیربکس های حلزونی به دلیل ساختاری که دارد کاربردهای زیادی دارد و برای اینکه کارکرد نرم در سیستم های بالابر مثل آسانسورها که نیاز به راه اندازی نرم است ، کاربرد فراوانی دارد . از دیگر فواید این نوع گیربکس ها این است که امکان نصب در هشت حالت گوناگون می باشد که باعث شده راحت تر از این گیربکس استفاده شود .
۲. گیربکس هلیکال یا شافت مستقیم
تاریخچه ساخت گیربکس
گیربکس های هلیکال تعدادی چرخنده دارد که ساختارش مارپیچی است به خاطر همین است که با این اسم شناخته شده است . انتقال نیرو در این نوع گیربکس به خاطر ساختاری که دارد با حرکت یک نقطه در امتداد سطح دنده انجام می شود . این گیربکس ها به علت صدای کم و چرخ دنده های نرم در سیستم انتقال نیرو به کار می روند و در دورها و توان های بالاتری در مقایسه با دنده های ساده استفاده می شوند . کار این نوع گیربکس بدین گونه است که با کم شدن دور باعث زیاد شدن گشتاور در قسمت خروجی می شوند . این نوع گیربکس بر اساس طرحی که دارد در ابعاد متوسط قرار می گیرد . این گیربکس به بخش پایدار ، فلنچ دار ، و یا ارائه با هر دو تقسیم بندی کرد .
شما برای تعمیر انواع گیربکس های اتوماتیک می توانید به تعمیرگاه تخصصی مستر گیربکس مراجعه کنید
۳. گیربکس آویز
تاریخچه ساخت گیربکس
این نوع گیربکس قابلیت چند محور بودن را دارد به همین دلیل توانایی ایجاد نسبت های تبدیل بالایی را دارند . گیربکس های آویز تنها تفاوتشان با گیربکس های هلیکال این است که این گیربکس ساختاری چند محوری و به صورت موازی دارد . همچنین این جعبه دنده به خاطر حجم بسیار بالای روغن دارای حرارت بالایی در مقایسه با بقیه جعبه دنده های هلیکال است که همین کار باعث می شود عمر جعبه دنده بالا رود و دنده ها دیرتر خراب می شوند .
۴. گیربکس کرانویل پینیون
تاریخچه ساخت گیربکس
گیربکس های کرانویل از تعدادی چرخدنده هلیکال و دو چرخدنده مخروطی شکل می باشدکه امکان انتقال قدرت در زاویه ۹۰ درجه را فراهم می کند . گیربکس کرانویل یا پینیون نسبت به گیربکس های شافت مستقیم قدرت بالاتری دارد . همچنین به دلیل اینکه چرخدنده های مار پیچ به صورت هم زمان درگیری ایجاد میکند گشتاور را نرم و بدون ضربه انتقال دهد .
۵. گیربکس صنعتی
گیربکس های صنعتی نوعی از گیربکس های هلیکالی با توان گشتاور بسیار بالا می باشند . این گیربکس ها از نظر ظاهر و کارکرد به تک محوری ، چند محوری ، قورباغه ای ، شتری ، روسی و زد(Z) تقسیم می شود . گیربکس صنعتی به صورت وزن داده می شود و وزن آن حداقل ۴۰۰ کیلوگرم است .
شما برای تعمیر انواع گیربکس های اتوماتیک می توانید به تعمیرگاه تخصصی مستر گیربکس مراجعه کنید
گیربکس صنعتی بنا به سفارش مصرف کننده به صورت تک و یا کوپل شده با موتور که همان الکتروگیربکس است تولید میگردد .
۶. گیربکس خورشیدی
گیربکس خورشیدی دارای بیشترین راندمان است و امروزه کاربرد بسیاری در صنعت پیدا کرده . به عنوان مثال از گیربکس خورشیدی در صنایع فولاد و سیمان و پتروشیمی ها بسیار زیاد استفاده میشود . این چرخدنده در دو نوع تک استیج ویا چند استیج تولید می شود . دور نرمال این گیربکس ها بین ۸۰۰ تا۰/۵دور خروجی می باشد .
۷. گیربکس دور متغییر
دسته ای از گیربکس ها صنعتی هستند کا امکان تغییر دور از کم به زیاد است . گیربکس دور متغییر بر اساس طراحی به دسته های زیر تقسیم می شود:
گیربکس دور متغییر تسمه پولی
گیربکس دور متغییر واریاتور
گیربکس دور متغییر هیدرولیکی که دور این گیربکس معمولا ۱ به ۵ است .
۸. گیربکس اکسترودر
نوعی از گیربکس صنعتی است که در فرایند اکسترژن است .اکستروژن یکی از روش هایی جهت ساخت قطعات و شکل دهی انواع مواد شامل فلزات ، مواد پلاستیکی و پلیمرها ، مواد غذایی و همچنین سرامیک ها است .
نحوه عملکرد گیربکس
وظیفه اصلی گیربکس تنظیم سرعت و گشتاور مورد نیاز برای شرایط مختلف است . جعبه دنده نیروی تولید شده را توسط موتور از خود عبور می دهد و به چرخ ها منتقل می کند . گیربکس می تواند گشتاور و سرعت دورانی منبع تولید توان با مصرف کننده هماهنگی ایجاد کند .
ماشین های ساده وسایلی هستند بدون اینکه در مقدار کار تغییری ایجاد شود انجام آن را آسان می کنند ، این وسایل باعث می شوند به کمک نیرود کم جسم های سنگین را جابه جا کنند این وسایل: اهرم ها ، قرقره ها ، جرثقیل ها ، چرخ دهنده ها و غیره می باشند .
اجزای تشکیل دهنده گیربکس
چرخدنده ها : اصلی ترین اجزا برای گیربکس چرخدنده ها می باشند که بسته به نوع گیربکس ، شکل و جنس آن ها فرق دارد .
پوسته گیربکس : دنده ها داخل پوسته گیربکس قرار می گیرند و جنسش معمولا از چدن می باشد .
شافت های ورودی و خروجی : این شافت ها می توانند به صورت سوراخ و یا شافت باشند وجنسش از فولاد است .
بیرینگ یا یاتاقان : برای تحمل بارهای شعاعی و محوری شافت های گیربکس استفاده می شوند .
نشت بند یا کاسه نمد : از بیرینگ ها در مقابل گرد غبار محافظت می کند و همچنین روغن را داخل پوسته نگهداری می کند .
در پوش روغن و باز بینی
نحوه نگهداری گیربکس
بر اساس نوع گیربکس و شرایط محیط ، برای عمر طولانی گیربکس اقداماتی را انجام می دهند . برای مثال در گیربکس خورشیدی ، سطح روغن باید در مدت کوتاهی کنترل شود .
منبع :https://mr-gearbox.com/
برچسب: ،